Tips om je kat uit de kerstboom te houden
Nieuws

Tips om je kat uit de kerstboom te houden

Katten en kerstbomen, een riskante combinatie. Kattenliefhebbers herkennen volgend probleem dus vast en zeker.

Je decoreert je kerstboom tot in de puntjes, tot je tevreden bent met het eindresultaat. Helaas denkt jouw kat er anders over… zodra je klaar bent met decoreren, en je je in de zetel nestelt met een welverdiend glaasje wijn, trekt jouw harde werk de aandacht van je geliefkoosde huisdier.

Wij geven enkele nuttige tips om kapotte kerstballen te vermijden!

TIP 1: CITRUSGEUREN

Katten hebben een hekel aan citroen-, sinaasappel- of andere citrusgeuren. Een slim trucje? Snijd een citroen of sinaasappel open, plaats een kruidnagel in het midden en zet dit vlakbij de kerstboom. Je kat zal minder geneigd zijn om je decoratie aan te vallen. Ook mogelijk: citronella! Dit kun je kopen in de gezondheidswinkel bij de afdeling aromatherapie. Leng aan met water en spray op de kerstboom. Een fris geurtje in huis krijg je er zomaar bij!

TIP 2: ZILVERPAPIER

Dit trucje werkt niet bij alle katten, maar de meesten schrikken op door het geluid van zilverpapier. Het geritsel en gekraak jaagt hen op en doet hen meestal wegspringen. Leg daarom rond je kerstboom zilverpapier (lichtjes gekreukt). En die zilveren toets past hélemaal in de kerstsfeer, toch?

TIP 3: ZORG DAT DE KERSTBOOM STEVIG STAAT

Katten kunnen het soms niet laten om in de kerstboom te springen. Resultaat? Kapotte kerstballen, figuurtjes en – oh horror – misschien laten de lichtjes het zelfs afweten. Met een échte kerstboom is er meestal geen probleem, want het gewicht van de potgrond en de pot op zich is meestal voldoende. Maar bij valse kerstbomen, die redelijk licht zijn, ga je best als volgt tewerk:

  • Kleine kerstboom: gebruik kleefkauwgom voor op de muren, rol er een bolletje van en plaats dit onder elke poot. Druk stevig, totdat de kerstboom zich hecht aan de vloer of kast.
  • Grote kerstboom: zorg voor extra gewicht op de poten van de kerstboom. Dit doe je het best door bakstenen rond de poten te binden met een stevig stuk koord. Je kunt je poten nadien camoufleren met een mooie rode doek of speciale mat voor rond de kerstboom.

TIP 4: SPRAY WATER…OP JE KAT

Kom je niet ver met bovenstaande tips? Water is de ultieme tip! Als je kat met haar poot uithaalt richting je kerstversiering spray je wat water op je kat. Compleet onschadelijk en een zeer efficiënte gedragstherapie. Doe dit een paar keer en je kat zal voortaan je mooie kerstversiering links laten liggen.

 

Mijn extra tip? Vergeet deze Kerst ook geen pakje voor je lieve viervoeter onder de boom te leggen, ook al zijn het soms deugnieten!

TOP