Goeie vraag: mag de hond mee-eten?
Nieuws

Goeie vraag: mag de hond mee-eten?

We doen het vaak sneller dan we denken: smakelijke restjes delen met onze smekende viervoeters. Want af en toe mogen ze toch ook wat lekkers? Maar is dat wel zo’n goed idee?

  • Geef je hond geen chips of gezouten snacks, want hierdoor krijgt hij dorst, moet hij meer plassen en kan hij zelfs een vergiftiging oplopen.
  • Melk en kaas kunnen bij volwassen honden diarree of een voedselallergie veroorzaken. Deel dus best geen ijsje met de trouwe viervoeter. Yoghurt mag wel, want daar zit geen lactose in.
  • Perziken en pruimen zorgen voor een ontsteking in de dunne darm van je hond of kunnen constipatie veroorzaken. De pitten en zaden bevatten cyanide, wat giftig is voor mens en dier. Ook druiven zijn echte boosdoeners en kunnen de nieren ernstig verstoren. Veilig fruit voor je hond: appel, sinaasappel, banaan en watermeloen. Verwijder wel eerst de bladeren en zaadjes.
  • Hoe graag je je chocolade ook wil delen met je viervoeter, doe het niet. Chocolade kan voor overgewicht zorgen, vaak met diabetes als gevolg. Maar vooral : een hoeveelheid van 200 gram pure chocolade kan bij honden vanaf 25 kg zelfs dodelijk zijn.
  • Let op met rauwe vis en rauwe eieren, want deze etenswaren kunnen bacteriën bevatten die een voedselvergiftiging veroorzaken.   Kook dus alles goed voor je het aan je hond geeft.
  • Noten en pinda’s zijn giftig voor honden. Het hoge fosforgehalte in deze vruchten kan nier- en blaasstenen veroorzaken. Ook rozijnen kunnen de werking van de nieren zwaar verstoren.
  • Ook al vind je het zonde om restjes vlees in de vuilbak te gooien, geef ze niet aan je hond. De vetrandjes of botten kunnen een hond doen stikken en de splinters kunnen de organen beschadigen of de darmen verstoppen. Ook de kruiden op het vlees kunnen een hondenmaag van streek maken zeker in de zomer tijdens het barbecue seizoen.
TOP